Veiligheidsprotocollen toepassen tijdens een crisis
Ongetwijfeld heeft jouw organisatie alle protocollen voor veiligheid wettelijk op orde. Jullie komen glansrijk door de audits die regelmatig afgenomen worden.
Maar wat als medewerkers de protocollen in de praktijk moeten brengen? Als er een waterleiding springt en alles blank staat? Als er in jouw zorginstelling brand uitbreekt? Als cliënten en personeel worden geveld door Norovirus of griepepidemie? Als door een asbestwolk of een vreemde lucht een gebouw ontruimd of gesloten moet worden?
Dat zijn geen denkbeeldige crisissituaties. Ikzelf maakte ze stuk voor stuk van dichtbij mee. En leerde er in ieder geval één ding van: protocollen op orde hebben en ernaar handelen zijn twee heel verschillende dingen. Kunnen jouw medewerkers de protocollen toepassen? Hoe leer je iedereen hoe ze moeten handelen in situaties die ze weinig meemaken?
Veiligheidsprotocollen in beeld
Veilig in Beeld | Crisisbeheersing gelooft in de kracht van beeld en heeft een infographic ontwikkeld waarin alle processen rond veiligheid in één overzicht bijeen komen. Veiligheid krijgt daarmee een gezicht. Medewerkers kunnen zien wat er van ze verwacht wordt. Zo wordt het trainen van veiligheid een stuk makkelijker en leuker.
Zien hoe dat werkt?
Op 23 januari gaf ik een lezing op de Vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer in de Jaarbeurs in Utrecht: Veiligheidsprotocollen in beeld? Kan dat? Ik kreeg daar veel positieve reacties.
toeppassen (Veiligheidsprotocollen toeppassen tijdens een crisis) mag met een p minder. Less is more, zag ik elders op jullie site.