Wetgeving veiligheid
Organisaties zijn verplicht om doeltreffende maatregelen te nemen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Dit is vrijwel het enige in de wet opgenomen stuk over de bedrijfshulpverlening, toch wordt de fysieke veiligheid van een ieder gezien als een veel belangrijker onderwerp dan dit. Neem bijvoorbeeld de wetgeving over het huren van iets. Die artikelen bevatten meer dan 10 keer zoveel woorden als het stuk over de fysieke veiligheid. Nu zou je kunnen denken; “wat een onredelijke keuze en een verkeerde focus van aandacht”, maar het hoeft allemaal niet zo negatief te zijn.
Door de minimale wetgeving geeft dit namelijk enorm veel ruimte om zelf aan de slag te gaan met de bedrijfsnoodorganisatie! Zo kan je als bedrijf zelf invulling geven aan hoe jij het geregeld wil hebben. Je hoeft dus helemaal niet bij het ouderwetse idee van 1 BHV-er per 50 werknemers te blijven. Bij sommige organisaties is dat meer dan voldoende. Bij andere is het veel meer van belang hoeveel handen je nodig hebt per bewoner/cliënt en moeten die handen nu eigenlijk allemaal een brandje kunnen blussen? Of heb je er meer aan dat ze hands-on mensen kunnen verplaatsen?
De overheid heeft daarom in 2007 al besloten om dit soort regels af te schaffen. BHV-ers zijn nuttig, maar waarom zou je slechts een selectief aantal medewerkers opleiden, terwijl je ook iedereen bewust kunt maken van hoe te handelen.
Het enige wat binnen een bedrijf nodig is om deze bedrijfsnoodorganisatie te realiseren, is de juiste persoon die zich wil inzetten voor de veiligheid van alle medewerkers, klanten, patiënten/cliënten, bezoekers of wie dan ook. Dus maak je je zorgen over de bedrijfsnoodorganisatie binnen jouw bedrijf? Ga eens in gesprek met je leidinggevende. Wij staan ook altijd klaar om het te hebben over hoe wij jou zouden kunnen helpen! Want wij focussen op de praktijk en de werkelijke situatie. We hebben het graag eens over de mogelijkheden. Bel 033-2007970
0 reacties