Veiligheidsbewustzijn een gezamelijke verantwoording
Een citaat uit een uitspraak van het Hof met grote gevolgen voor veiligheidstrainingen:
“Het hof benadrukt dat de zorgplicht voor de veiligheid bepaald wordt door wat de concrete situatie vereist en niet door wat daarover op papier wordt afgesproken.”
Woensdag zijn drie zwemleraren veroordeelt tot 60 uur taakstraf. De zwemleraren hadden toezicht moeten houden op een groep kinderen, maar deden dit niet voldoende met een ongeluk tot gevolg. De zwemleren volgden wel het standaard protocol, maar hielden geen rekening met het feit dat er kinderen waren die relatief minder goed konden zwemmen. De zwemleraren hadden hun toezicht op die bijzondere omstandigheden moeten afstemmen, aldus het Hof. Door routine had hun toezicht aan scherpte verloren.
Wat hierbij een opvallend detail is, is dat de zwemleraren veroordeelt zijn, ondanks het feit dat er volgens protocol gehandeld is. Wat het hof namelijk verwacht, is dat men niet terugvalt op routine en protocollen, maar zich aanpast aan de werkelijke situatie. Omdat dit volgens de raad onvoldoende gebeurd is, zijn er dus toch straffen uitgedeeld.
Dit houd dus in dat werkgevers, maar ook medewerkers zich niet meer kunnen verschuilen achter het feit dat er voldaan is aan de wetgeving en de protocollen op orde zijn.
Toch zien wij dat er veel organisaties zijn, die van het uitgangspunt uitgaan dat de standaard verplichte protocollen voldoende zijn om de veiligheid te waarborgen, en ook veel medewerkers zich hierachter verschuilen. De verdeling van verantwoordelijkheid ligt niet meer alleen bij de werkgever.
0 reacties