Tekort aan zorgpersoneel: een andere blik

 Zoek creatieve oplossingen.

 Tekort zorgpersoneel in combinatie met andere disbalansen

 Het tekort aan zorgpersoneel is op het ogenblik vrijwel structureel, daar passen zorginstellingen al jaren een mouw aan. Maar wat nou als je daar bovenop een of meer andere disbalansen op je bordje krijgt? Met de kou van de herfst stijgt het aantal zieken en ligt de kans op een infectieziekte op de loer. Het kan zo maar zijn dat je een hele locatie of delen daarvan moet sluiten omdat je te weinig personeel hebt om bewoners/cliënten te verzorgen.

 Hoe ga je om met het verplaatsen van bewoners/cliënten en waar ga je naar toe? Wie neemt welke rol op zich en wanneer kan je het niet meer zelf en schaal je op? Stel jezelf altijd de VIER VRAGEN.

 Personeelstekort, andere oplossingen mogelijk?

Voor het uitvoeren en nakomen van afspraken zijn medewerkers bepalend. Hoe breng je het tekort in kaart en bedenk je alternatieve oplossingen?

 Tegenwoordig wordt steeds meer gekeken naar oplossingen buiten de organisatie: Kan een cliënt een andere cliënt helpen? Kan een mantelzorger ingezet worden? Kunnen vrijwilligers taken op zich nemen?

 Zet je hele organisatie in

Een tekort raakt de gehele organisatie, van hoog tot laag. Kijk dan ook binnen de hele organisatie of er oplossingen voorhanden zijn. Hoe kun je de afdeling facilitair inzetten om taken van het zorgpersoneel te verlichten? Kan de technische dienst oplossingen bedenken? Kan de catering ruimer ingezet worden bij verzorging van maaltijden en drinken?  Als je de afdelingen Zorg en Facilitair als even belangrijk voor het voortbestaan van je organisatie ziet, zullen de afdelingen meer samenwerken. Gebruik hun gezamenlijke denkkracht voor creatieve oplossingen.

 Meer weten? Bel, schrijf of mail ons.

 Inge Muller

 Suzanne Walsteijn

 

 

 

 

 

 

 

2 Reacties

  1. Cor van der Velden

    Nederland hangt van vrijwilligers en mantelzorgers aan elkaar, terwijl de premies van onze ziektekostenverzekeringen tot de hoogste in Europa behoren. Uit eigen ervaring weet ik dat hoewel Nederland zich beroemt op bij de beste ter wereld te horen er zelfs in sommige zogenoemde derde wereld landen dezelfde zo niet betere Zorg is tegen een lagere prijs. Wordt het niet tijd de politiek eens onder druk te zetten om structureel dit probleem op te lossen en niet brandjes te blussen met wat geld?!

    Antwoord
    • NuBNO

      Hallo Cor,

      Dank voor je reactie, Ik kan me vinden in je politieke oproep. En daar zijn gezien de berichten meerdere groepen uit de samenleving bezig met actie voeren. Politieke molens werken echter langzaam. Wij houden ons dagelijks bezig met integrale veiligheid. Feit is dat onze klanten structureel tekort aan personeel hebben en tijdens een calamiteit alle creativiteit moeten toepassen om voldoende handen te hebben en te houden om de veiligheid te waarborgen. Ons betoog gaat over deze situaties waarin we niet meer kunnen wachten op de politiek en met elkaar een oplossing moeten vinden. Niet omdat we dat willen maar omdat het moet om de veiligheid te borgen. Ons pleidooi is dan buiten alle boekjes om, alle hands aan dek en een creatieve mind.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This