Cyberweerbaarheid? Zorginstellingen kunnen leren van banken

Bij calamiteiten denken we vooral aan stroomstoring, brand, uitbraak van infecties of omgaan met agressie. Maar wat als het ICT systeem van een zorginstelling uitvalt, of erger, gehackt wordt? Ook in zorginstellingen speelt ICT een grote rol. De systemen worden steeds complexer en moeten voldoen aan alle regels die gelden op het gebied van dataveiligheid en privacy. En zorginstellingen beschikken over gevoelige informatie van vaak kwetsbare mensen.

Een vriend van mij, Richard Bliek, is specialist op het gebied van ICT beveiliging bij een bank. Hij is zelfs ‘Master of Risk Management’. ICT is essentieel voor het functioneren van de bank zelf en voor de constante stroom aan betalingsverkeer van alle klanten. Als ze érgens permanent bezig zijn met optimaliseren en beveiligen van ICT, is het bij de banken. Dus is het logisch om daar in de keuken te kijken wat we van ze kunnen leren.


Cyberweerbaarheid
Bij banken hebben ze het over Risk & Resilience: risico en veerkracht. In de zorg noemen we dat cyberweerbaarheid. Je bent constant verdacht op de risico’s en je systeem moet zich steeds kunnen herstellen en tegelijkertijd kunnen aanpassen aan veranderingen en fouten.


Focus op isolatie
Heel erg belangrijk in ICT systemen is, dat als er ergens iets fout gaat, je dat gedeelte kunt isoleren. Zoals je brandmuren in een gebouw plaatst om de brand niet naar het volgende gedeelte over te laten slaan. Zodra er iets mis gaat, zoek je in welk gedeelte dat is, zodat je dat stuk kunt afkoppelen om de fout zo snel mogelijk op te lossen. Dan moet niet de rest van het systeem ook plat gaan. Dat werkt gewoon verder als het goed is. En na snelle identificatie, isolatie en herstel van de storing, is het zaak om te kijken wat er fout ging en hoe je dat in de toekomst voorkomt.       

Op 12 maart 2019 geef ik samen met Richard Bliek een lezing over dit onderwerp op de Zorgtotaalbeurs: Het Domino-effect in de ICT. Wat kunnen bank en zorg van elkaar leren?

12 maart 2019 om 13.00 uur in Theater 5 van de Jaarbeurs.   

Inge Muller

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This