Zorgcontinuïteit vs outbreak management

De afgelopen weken zijn er verschillende Zorgcontinuïteitsdisbalansen langs gekomen. En nu staat het Corona virus voor de deur. Als het al niet binnen is.

Wat hebben we gezien:

Een hotel in Tenerife dat is afgesloten van de buiten wereld , beelden van huilend verplegend personeel van pure oververmoeidheid. Tekort aan mondkapjes in heel de wereld. Naar grote waarschijnlijkheid zullen komend weekeinde Nederlanders terug komen uit besmette gebieden en zullen deze in quarantaine gezet gaan worden.

Hoewel het Corona virus ons nog niet heeft bereikt is het duidelijk dat ook hier rekening gehouden moet worden met een uitbraak en zijn zorg- en ziekenhuis instellingen bezig zich voor te bereiden.

We hebben allemaal een vorm van outbreak management protocol liggen. Maar hebben niet dagelijks te maken met een Klasse A uitbraak. En we willen in geval van nood snel iedereen van het proces op de hoogte brengen.

Een kort stappenplan kan hierbij helpen:

Stap 1

Breng belangrijkste stakeholders bij elkaar: Denk aan crisisbeheersing, infectiepreventie, zorgafdelingen, communicatie en schoonmaak.

Stap 2

Neem het bestaande protocol voor klasse A virussen door aangevuld met de verkrijgbare informatie van RIVM en GGD. Zorg dat alle feiten bekend zijn. Denk aan: waar isoleren we, Hebben we voldoende opvang mogelijkheden in huis, Welke afdelingen zijn niet/wel geschikt, Welke middelen zijn nodig en hebben we. Welke personeelsleden zijn nodig en zijn die beschikbaar etc,

Stap 3

Doorloop alle risico’s uit je Zorgcontinuïteitsplan met als uitgangspunt:

  • Een uitbraak binnen je instelling.
  • Een uitbraak buiten je instelling.
  • Een situatie waarbij je instelling op slot gaat. Je mag er niet meer in of uit.

 

Begin steeds met infectie, logistieke stagnatie, tekort aan personeel, Grote toeploop van mensen/patiënten.( Zie afbeelding)

Stap 4

Breng alle rollen en verantwoordelijkheden in beeld en breng ze op de hoogte.

Stap 5

Zorg dat iedereen in de crisis organisatie de de volgende vragen voor zichzelf kan beantwoorden

Ter ondersteuning aan dit proces willen we eenmalig en kosteloos toegang geven op de door ons ontwikkelde standaard infographic infectiepreventie gemaakt voor zorginstellingen en ziekenhuizen.Via onze BNOtool is deze redelijk eenvoudig aan te passen aan uw eigen organisatie.

Voor een eigen inlog bel of mail ons!! We sturen een gebruiksaanwijzing mee.

Deze blog en de op te vragen materialen zijn onderdeel van ons Corona aanvalsplan dat wij momenteel aanbieden aan al onze klanten. We willen ook andere organisatie de gelegenheid bieden hiervan gebruik te maken.Als je intresse hebt in de ondersteunende materialen stuur ons dan een bericht . Geef aan waar je interessen hebt en wij sturen het zo snel mogelijk naar je toe. Het gaat on onderstaande stukken:

Kijk in dit verband ook naar onze andere Blogs met de titel Corona Crisisoverleg.

Inge Muller & Suzanne Walsteijn

 

 

 

 

 

Share This