Ketendenken tijdens Code zwart

Bewonderenswaardig hoe zorginstellingen, GGZ organisaties, Gehandicaptenzorg, ziekenhuizen en hulpverleners proberen hun zorgverlening zo goed mogelijk uit te voeren ondanks alle beperkingen en onverwachte omstandigheden. Denk hierbij aan besmettingen onder de cliënten en het personeel, grote uitval van medewerkers door de blijvende werkdruk en onzekerheid over wanneer deze crisis ten einde is.

We zijn nu een jaar volop in crisis en rollen van de ene golf naar de andere. Met de start van de vaccinatie zien we weer wat licht in de tunnel, maar is dit voldoende voor het afvlakken van de 3e en mogelijk 4e golf? Code zwart is gezien de vele mutaties van het virus dichterbij dan ooit.

Als er één ding is wat wij hebben geleerd uit het afgelopen jaar crisisbeheersing, is het dat jullie heel goed in staat zijn om jullie eigen organisatie op de rails te houden! Dit jaar heeft ervoor gezorgd dat wij allemaal voor veel nieuwe uitdagingen kwamen te staan, maar juist deze uitdagingen hebben tot zoveel nieuwe inzichten geleid. Ook het inzicht dat wij allemaal veel meer met elkaar verbonden zijn dan wij voor deze crisis misschien hadden gedacht. Juist daarom is ketendenken nu van wereldbelang!

De focus ligt bij velen nu op de inrichting naar code zwart. Wat betekent dit nu extra in de huidige situatie?

Binnen organisaties zie ik onrust, onzekerheid en overzicht in wat er nog kan en wat echt niet meer mogelijk is. Tijdens de eerste en tweede golf zijn veel initiatieven ontstaan om elkaar te helpen. Vele organisaties hebben samenwerkingen met anderen omarmd. Hierbij blijft overeind dat elke organisatie dagelijks bezig is zich te ontfermen over zijn eigen interne organisatie.

De inrichting van code zwart vergt denken over de eigen grenzen van je organisatie. Wat als jij of een collega-organisatie het niet meer aankan? Is er wel voldoende zicht op hoe om te gaan met code zwart?

Hoe kun je beleid en actieplannen maken als je niet weet wat andere organisaties doen, wat zij voor jou kunnen betekenen en jij voor hen? Het ketendenken is in deze fase essentieel.

Het vergt een goed inzicht van je eigen instoom, doorstroom en uitstroom van je eigen cliënten. Bepaal je eigen triage normen en je kritieke momenten ten aanzien van personeel, middelen, ruimte en bedden. Maak een beeld van je eigen minimale behoefte en ruimte om een ander te kunnen assisteren. Deel deze informatie ook met je directe zorgpartners. Je kunt namelijk zelf geen goed triagebeleid maken als je niet weet wat de andere ketenpartijen doen.

Hiervoor is het van belang in beeld te hebben hoe de keten er binnen de regio uit ziet. Nederland is een klein land, maar kent grote verschillen. Aanpassingen en contacten die nu zijn opgedaan zijn van belang om door te zetten. Aangezien de coronabesmettingen landelijk niet gelijk zijn, zijn er grote regionale verschillen zichtbaar in de verschillende samenwerkingen.

Toch is een grove leidraad wel te maken. Zie onderstaande afbeelding:

We leven momenteel in een tijd waar de afstand tussen mensen groter is geworden dan ooit tevoren. Toch is het makkelijker dan ooit, door middel van het internet, om met elkaar verbonden te blijven. Maak deze week nog een afspraak met uw ketenpartners om samen met hen afspraken te maken over hoe u deze crisis doorkomt! Weet u nog niet goed wie uw ketenpartners zijn en wilt u hier inzicht in krijgen? Wij kunnen u daarbij helpen! Bel of mail ons en dan ontvangt u een invulschema van ons en helpen we u daar waar nodig.

Suzanne Walsteijn
Veilig in Beeld | Crisisbeheersing

 

Share This