Virussen gaan onzichtbaar rond, maak infectieprotocollen wel zichtbaar

Zeker nu het griepvirus volop rondwaart, is het tijd om aandacht te besteden aan infectieprotocollen. Voor je het weet krijg je er in je zorginstelling mee te maken. Met het MRSA virus, dat resistent is tegen veel antibiotica. Of met het Norovirus, waarvan veel bewoners in een verpleeghuis buikgriep krijgen. Meestal komt het van buitenaf en is het moeilijk te isoleren. Jouw zorginstelling heeft nu eenmaal te maken met bezoekers.


Kent iedereen de infectieprotocollen?
Uiteraard probeer je een infectie-uitbraak te voorkomen met preventieve maatregelen. Als het toch zover is, hebben organisaties hele mappen vol protocollen klaarliggen die gevolgd moeten worden. Kennen alle medewerkers die protocollen of in ieder geval het deel waarin staat wat er specifiek van hen verwacht wordt?


Keep it simpel!
Het is de kunst om de protocollen op te knippen in voor iedereen behapbare stukken. Wat verwacht je van medewerkers, bewoners en bezoekers? Voor medewerkers gaat het erom dat ze weten wat zij wanneer moeten doen. Veilig in Beeld | Crisisbeheersing heeft een manier bedacht om dat met infographics simpel in beeld te brengen. Zo is voor iedereen meten duidelijk wat de beslispunten zijn.

Daarbij zijn drie vragen belangrijk:

  • Kan ik het zelf?
  • Heb ik hulp nodig?
  • Wie moet ik informeren?

Vooral bij de laatste vraag hapert het nog wel eens, weet ik uit ervaring. Dus daar is extra aandacht nodig.


Meer weten?
Neem contact op met de Veilig in Beeld Desk | 033 200 79 70

Houd infectieprotocollen simpel!

Inge Muller

 

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This